Can Felip

felipv.jpg    

 

Què és el Can Felip?

 

En moltes localitats dels Països Catalans es té per costum denominar la cambra que allotja el WC (abans, la comuna) com a Can Felip. D’on prové aquest costum?

 

   

 

 

S’explica que després de la victòria de Felip V en la Guerra de Successió, amb les derrotes d’Almansa (1707), Barcelona (1714) i finalment Mallorca (1715), com a reacció a la cruel i furibunda repressió que aplicà als territoris que s’aixecaren contra les seves tropes, començà a denominar-se com a Can Felip el lloc on s’anaven a expulsar les aigües majors i menors, la comuna. Aquesta reacció és un exemple més de la ironia i el sentit de l’humor que les classes populars demostren en moments de repressió, com una expressió més de resistència. Hi ha qui apunta, fins i tot, un origen més concret d’aquesta denominació: quan Felip V va abolir els furs propis de cada territori, al Principat imposà l’obligatorietat de retolar les comunes públiques amb el número 100. A què obeïa aquesta maniobra? Doncs a desprestigiar una de les institucions més antigues i representatives de l’autogovern català, el Consell de Cent.

cartell_felip.gif

 

 

Aquest és el cartell que tenim al Terra d’Escudella per indicar on estan els lavabos i conté un retrat de Felip V. El fet de penjar-lo del revés ens remet a la història que explica que, després que Felip V cremés la població de Xàtiva, els seus habitants se’n venjaren penjant aquest quadre del revés en un museu, on sembla que encara es conserva en aquesta posició.

Podeu descarregar-vos aquest cartell prement sobre la imatge.