Aviram i caça

  • Tot el que té el bec fi és de bon menjar
  • Pollastre nou i vi vell fan tornar jove a l'home vell
  • El gall amb arròs o amb oli i sal
  • Gall d'esperons grossos, la carn més dura que els ossos
  • Gallina vella fa bon caldo/brou
  • Brou de gallina torna la vida
  • El caldo de gallina resta set anys dins del ventre
  • Dels acabats en -ina, el millor és la gallina (morfina, cafeïna, nicotina…)
  • Gallina, bou i moltó és olla de senyor
  • Qui no menja gallina menja sardina
  • Capó de vuit mesos, menjar de rei
  • Carn de capó fa caldo millor
  • A qui et dóna un capó, dóna-li la cuixa i l'aló (agraïment)
  • Val més capó que tacó (val més ser soltera que malcasada)
  • Carn de ploma treu l'arruga
  • Carn de ploma, la més bona
  • Carn de ploma, la pell apissona (saludable)
  • Carn de pluma, ni que sigui de grua
  • El qui vulgui bona caça que la compri a la plaça
  • De carn de caça no n'abusis massa
  • L'ànec i el porcell* rostit al moment (carns que es fan malbé de seguida) (*garrí: porc petit)
  • L'ànec, la carn i la dona, si és magra no és bona
  • Per si no ho saps, res millor que l'ànec amb naps
  • La perdiu és dolenta si no es menja calenta
  • La perdiu és mala si calenta no és menjada
  • La perdiu és dolenta si no es menja calenta
  • La perdiu passada és més delicada
  • Perdiu i dona, encara que pudi és bona
  • Carn de conill, cuita i menjada, i la perdiu, ben tufejada* (*que desprèn tuf, emanació d'olor més o menys desagradable com la que desprenen cossos en fermentar, en cremar imperfectament, en escalfar-se, per transpiració, etc.)
  • La perdiu s'ha de menjar entre tres: un home, un gat i un gos
  • De la perdiu, allò que mira a baix; del conill, allò que mira a dalt
  • Del conill, el llom; de la perdiu, el pit
  • Del conill, el que mira al cel; de la perdiu, el que mira al sòl
  • El cap de la perdiu és maleït, per això no en menja ningú (llegenda)
  • Val més una alosa al plat que una perdiu volant
  • Val més una alosa amb pau que una perdiu amb guerra