Cerveses

birra.jpg

Cerveses artesanes, un toc diferent

A més de l’oferta habitual (tota la gamma de Moritz i Damm) al Terra d’Escudella ja fa temps vam decidir apostar per les cerveses artesanes catalanes, elaborades seguint mètodes tradicionals i sense additius a càrrec de petits productors. D’aquesta manera volem contribuir a donar a conèixer un vessant de la gastronomia catalana que darrerament està agafant una gran embranzida.

Cerveses artesanes
Elaborades seguint mètodes tradicionals i sense additius

       birra_keks-fajolbianyenca-rossa.jpg  

      • Keks, Fontanilles (Baix Empordà)

      Keks de fajol: és la primera cervesa gironina i la primera cervesa de fajol de Catalunya. El fajol (també anomenat gra de fajol, blat negre, cairat o blat cairut) és una planta de la família de les poligonàcies; no es tracta d’un autèntic cereal (no és una gramínia ni té gluten), però se’n fa el mateix ús. Cervesa d’alta fermentació, poc lupolitzada, amb una molt bona presència del fajol que dóna un toc dolç i farinós. Incorpora coriandre i pell de taronja.

      Keks Bianyenca Rossa: cervesa rossa d’alta fermentació amb bona estructura, molt fina, delicadai suau. Es recomana per acompanyar carns a la brasa i verdures a la graella.

       

      Keks Bianyenca Red Ale: cervesa d’alta fermentació a l’estil de Flandes, diferent, forta, amb l’apreciació d’una fragància ben incorporada deguda al cardamom verd. Es recomana per a estofats, guisats i plats forts.

       

      (Comentaris extrets dels webs gastroteca.cat
      i labotigadelacervesa.cat


       
       birra_art.jpg

      • Art, Canovelles (Vallès Oriental)

      Flama: cervesa d’alta fermentació (Ale) estil Indian Pale Ale, de color d’ambre encès i escuma lleugera. És equilibrada en boca, amb un càlid matís torrat i una lleugera amargor final. L’aroma és afruitada amb notes florals.

      Coure: cervesa d’alta fermentació especial d’hivern, d’intens color de coure. Al paladar és càlida i plena, amb un gust de fons lleugerament torrat amb matisos amargants que rememoren cerveses ancestrals. L’aroma és subtilment dolça i especiada.

      Orus: cervesa de baixa fermentació (Lager) estil Marzen, de color daurat intens i escuma persistent. En boca és plena i refrescant, amb un intens sabor de cereal. L’aroma té un lleuger toc herbal.

        (Comentaris extrets del web d’Art Cervesers)


       

       birra_bleder-drac.jpg
      • Bleder, Rubí (Vallès Occidental)


      Foc de drac: cervesa estil Indian Pale Ale aromatitzada amb dàtils, amb quatre tipus de malts i llúpols americans. És de color castany clar, opaca, amb bona gasificació. Té un gust rocós que es manté en nas, dolç; a sota hi descobrim el llúpol.
       

      Cova de drac: cervesa estil Imperial Stout, elaborada amb malt pale Ale, malts acolorits i amb llúpols americans que li proporcionen un gust iuna aroma característics. L’amargorfinal està pensada perquè no amagui els gustos dels malts. Un cop a la copa, presenta aromes de curri, pebre i canyella, amb una nota una mica picant.
       
      Presen: cervesa de baixa fermentació elaborada amb malt Pilsner i suc de taronja fermentat. Té un color clar i una mica opac. L’aroma és cítrica, pròpia del llúpol i no pas de la taronja, que és la responsable de l’amargor. Al final es descobreix un gust diferent propi de la taronja fermentada, que li dóna un toc especial, el just per no desvirtuar la cervesa.

        (Comentaris extrets del web de Fortiverd SL)


       birra_almogaver-ok.jpg
        • Almogàver, Barcelona (Barcelonès)

        Cervesa artesana torrada, de color daurat amb tons vermellosos, i bon cap d’escuma. Domina en primer instant l’olor de pa fresc per passar a trobar-nos amb aromes afruitades i tocs florals. En boca s’intensifiquen els gustos afruitats amb discrets i constants sabors de caramel i regalèssia, el final és suau i refrescant.
         
        És una típica Ale, on el llevat pren protagonisme durant la segona fase de la fermentació a l’ampolla, de manera que li atorga una subtil complexitat aromàtica amb discrets i constants gustos de caramel i regalèssia.
         
        (Nota de tast facilitada per l’elaborador, Albert Sanchis Pujol)
         
         
         

        ccm.jpg

        • Companyia Cervesera del Montseny, Sant Miquel de Balenyà (Osona)

        + Blatcervesa artesana lleugera, d’alta fermentació. Molt refrescant a causa del blat i aromatitzada amb pell de taronja i llúpol Saaz, té un aspecte tèrbol.

        + Lúpuluscervesa rossa d’alta fermentació. De trago llarg i repetició amable, és fresca i alhora apavaiga la set, amb un puntet  amarg.

        + Malta: cervesa torrada d’alta fermentació. De trago mitjà, densa i de cos avellutat, calma la set i acosta a la taula.

        + Negra: d’alta fermentació, complexa, rica, aromàtica i nutritiva.

        (Comentaris extrets del web de CCM)


         

        birra_glops.jpg

        • Glops, l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)

        Blanca: cervesa d’alta fermentació. Tèrbola, de coolor ambre, seca, refrescant amb poc cos i amb aromes i gustos d’espècies.

        Rossacervesa de baixa fermentació. Refrescant de gust net i amb aromes de llúpol Saaz.

        Torrada: cervesa de baixa fermentació de color coure, amb escuma de color crema. Té aromes florals, cítrics i de fruits secs, de gust maltós i dolç, baixa amargor.

        Negra: cervesa de baixa fermentació elaborada amb malts negres. Té aromes torrefactes, un gust més dolç que amarg amb notes de cafè i regalèssia i un regust a malt negre i cendres.

        D’hivern: cervesa d’alta fermentació que incorpora mel de romaní i romaní. És vermellosa, dolça i amb aromes de romaní.

        Fosca de blat: cervesa d’alta fermentació, Dunkel Weizen, elaborada amb malts d’ordi i de blat torrat, clau, llúpols i llevats. Cervesa fosca, poc amarga, amb aromes de plàtan i clau, gustos de fruits dolços deguts al llevat, amb molta escuma. 

        Munic: cervesa de baixa fermentació, estil Munich Lager, elaborada amb malts d’ordi, llúpols i llevats. Cervesa rossa, gustos i aromes del malt Munich i dels llúpols Saaz. 

        (Comentaris extrets del web de Glops)


        birra_capdona.jpg
        • Cap d’Ona, Argelers (Rosselló)

        Rossa: tradicional cervesa rossa, amb caràcter.

        Torrada: barreja de tres malts, és forta i amb cos.

        Especial: cervesa afruitada i aromatitzada amb un 4% de vins dolços de Banyuls

        Enllaços:

        GLOPS

        COMPANYIA CERVESERA DEL MONTSENY

        ALMOGÀVER

        FORTIVERD

        ART CERVESERS

        fletxa amunt-ok