Cultura popular

peus_bastoners.jpg

 

Un dels objectius del Terra d’Escudella és recuperar i difondre costums i tradicions populars. La nostra terra compta amb un important patrimoni cultural que moltes de nosaltres desconeixem, i actualment celebrem un gran nombre de diades de les quals n’ignorem l’origen i el significat. Amb la idea de rescatar el seu sentit original i posar fre a la mercantilització de moltes de les nostres festes, al Terra d’Escudella celebrem les dates més assenyalades del calendari festiu i combatiu català aportant-hi una visió que pretén ser, alhora, històrica i genuïnament popular. Aquest és el denominador comú que ha estat present en totes les celebracions fetes fins ara, posant l’accent, com no pot ser d’una altra manera, en la recuperació del receptari popular.

 

En aquest apartat hi podreu trobar el resultat de les nostres recerques, però encara en falten moltes. És un apartat en eterna construcció, atesa l’ambició del projecte, que s’anirà fent gran a mesura que passi el temps.  

Per a més informació, no us perdeu la pàgina www.festes.org.

 

 escamarlans-plats-fm.jpg

Plats de Festa Major

Per Festa Major el Terra d’Escudella prepararà plats especials de festa grossa en el menú del migdia. No te’ls perdis!

b2segadors5mortdelvirrei1640.jpg

Llibertat a cops de falç
Revoltes i moviments populars als Països Catalans (1455-1970)
 

L’exposició permanent del Terra d’Escudella

 

cpat.jpg

La importància de la cultura popular d’arrel tradicional

La cultura popular d’arrel tradicional és una bona eina de conscienciació nacional. Les seves expressions poden dotar-se d’un rerefons de coneixement del país, tan simbòlic com territorial, i de la seva memòria històrica, de redescobriment dels costums antics…

possibilitat1.jpg

Les revoltes populars dels Països Catalans

Per què hem triat noms com Forà, Remença, Agermanat… per als Entrepans estrella?

foc.jpg

Sant Joan: una nit meravellosa

Article publicat a L’Insurgent amb motiu de la celeració de la revetlla de Sant Joan organitzada a la plaça Osca pel Casal Independentista de Sants Jaume Compte.

castanyes.jpg

La Castanyada

Amb la tardor s’escurça el dia, el fred comença a intuir-se i la pluja fa acte de presència dia sí, dia també. La Castanyada inaugura l’època de les festes a la vora del foc, i se celebra la nit de Tots Sants.

caga_tio.jpg

Caga Tió, avellanes i torró

Article publicat a  L’insurgent amb motiu del primer Caga Tió popular organitzat pel Casal Independentista de Sants el Nadal de 2007.

mascara_galtut.jpg

El Carnestoltes

L’origen del Carnestoltes es perd molt enllà en el temps. Actualment la celebració d’aquesta data ha quedat reduïda a la Rua de Carnaval i al fet de disfressar-se. Però… què més amaga el Carnestoltes?

 

vella_quaresma.jpg

La Quaresma

La Quaresma és una celebració religiosa cristiana que beu d’antiquíssims costums pagans. Ha perviscut amb un marcadíssim caire religiós, ja que s’emmarca en una de les celebracions catòliques més importants, i ha estat una eina de control molt valuosa per part de l’Església. Però què és exactament la Quaresma? És només un acte religiós?

felipv.jpg

Què és el Can Felip?

 

En moltes localitats dels Països Catalans es té per costum denominar la cambra que allotja el WC (abans, la comuna) com a Can Felip. D’on prové aquest costum?

jordi-joan-alsina.jpg  

Jordi-Joan Alsina i Canuda, autor de ‘Gastronomia, festes i tradicions de Catalunya’ 

“El Jordi ens rep a la rebotiga de la cansaladeria que regenta. Apassionat de les tradicions, ha anat recollint informació, i ha decidit deixar-ne constància ‘perquè algú ho pugui aprofitar’.”