Escudella i carn d’olla

  • L’escudella de pagès és el plat que atipa més
  • Quan hi ha poc pa, escudella’t* primer, que la vianda ho pagarà (*distribuir sopa, escudella, brou, etc., posant-ho en les escudelles o els plats)
  • Ni escudella sense tall, ni amanida sense ceba, ni salsa sense all
  • A les taules ben parades, qui no menja escudella no menja faves
  • En fer l’escudella es veu la triadella * (*triadissa, acció de triar entre molts)
  • Alimenta més una escudella que una bona costella; però, si pot ser, l’escudella i la costella
  • Amb l’escudella beu una vegada, dues amb el peix i tres amb la carn
  • Amb l’escudella beu-hi vi i no et faci por el morir
  • Després de l’escudella i la carn d’olla hi ha els entrants (plats de més a més)
  • El porc mort en lluna vella fa dolenta l’escudella
  • En escudellar veuràs qui et vol bé i qui et vol mal
  • Pa eixut i escudella reposada treuen l’hoste de casa
  • Sopa poc, dina molt i menja escudella i viuràs com una vedella
  • Escudella d’esquirol cura diarrea
  • L’escudella és bona per al cos i per a la butxaca
  • La menta no pot mentir: l’escudella fa pair
  • A l’escudella i pitança* bufar-la és mala criança (norma de comportament) (*ració de menjar que es dóna en els establiments de beneficència)
  • A taules ben parades qui no menja escudella no menja faves
  • Escudella amb forquilla
  • Escudella amb mitja polla vol gran olla
  • Escudella amb pa, menjar de frare
  • Escudella ben bullida a tothom convida
  • Escudella clara, per rentar la cara
  • Escudella de gallina els morts ressuscita
  • Escudella de moltó, escudella de senyor
  • Escudella de tota carn, olla podrida
  • Escudella de tripes, ben te’n repiques
  • Escudella de vint-i-nou bulls feta de pressa i sense carn
  • Escudella endevinada a qui no agrada
  • Escudella espessa cura la cabeça
  • Escudella i vi fan bon sagí
  • Escudella massa bullida, perd sentida
  • Escudella per dinar i per sopar acaba per cansar
  • Escudella que bull massa, carabassa
  • Escudella reposada és la millor menjar menjada
  • Escudella rescalfada que se la mengi la criada
  • Escudella rescalfada, per al gat o per a la criada
  • Escudella sense ceba, ballada sense flabiol (quan falta l’element principal)
  • Escudella sense col no val un caragol
  • Escudella sense gallina, per a la meva veïna
  • Escudella sense porc no val molt ni poc
  • Escudella sense porc no val molt ni poc; escudella amb porc, vedella i gallina, la millor medecina
  • L’escudella al migdia or, al vespre plata i  l’endemà mata
  • L’escudella, ben bullida i ben humida
  • L’escudella canta tempera el ventre
  • L’escudella de llenties aclareix el cervell i no te’n rigues
  • L’escudella de pagès atipa i saps què és
  • L’escudella de pagès és el plat que atipa més
  • L’escudella es fa sola
  • L’escudella fa bon ventre
  • L’escudella i la carn d’olla omple la garjola* (*fam/ventre)
  • L’escudella manté el cos i la butxaca
  • L’escudella per dinar, menjar bo i sa; l’escudella per al vespre tira-la per la finestra
  • L’escudella sense espumar*, molta brutícia hi ha (*per escumar: treure l’escuma a un brou)
  • La bona escudella infla la mamella
  • Molta verdura i poca carn, escudella per matar de fam
  • Ni escudella de congre sense porro ni graells, ni herència de tutors sense trampes ni consells
  • Ni escudella rescalfada, ni donzella festejada
  • Ni escudella rescalfada, ni promesa conciliada
  • Ni escudella sense tall, ni amanida sense ceba (o pebre), ni bona salsa sense all
  • No remenis l’escudella encara que es cremi
  • Olla sense sal, escudella sense ànima, taula sense menjar
  • Per un cigró no es perd l’escudella
  • Qui escudella d’altres espera no la pot menjar sencera
  • Qui escudella d’altri espera freda se la menja/Qui escudella d’altri espera, la menja freda
  • Qui ha d’esperar un altre menja l’escudella tard i dolenta
  • Qui no li agradi l’escudella bona no és home ni dona
  • Qui no menja escudella no està gras
  • Qui no menja escudella no menja fregit (per induir els infants a menjar)
  • Bon vi i bona escudella i que treballi qui em ve al darrere
  • Qui veu amb escudella, quan es mor no beu amb botella (per reprovar de beure vi amb l’escudella)
  • Tot és bo el que l’olla cou
  • Amb bons talls es fa bona olla
  • Bona olla, bona sobra
  • L’olla sense cap patata, escudella de beata
  • Bou i moltó, olla de senyor
  • Gallina, bou i moltó és olla de senyor
  • Com més ranci, més bona olla
  • L’olla, ben reposada
  • La carn d’olla, de carn; la de cols i trumfes, adéu-siau