Escudella i carn d’olla
- L’escudella de pagès és el plat que atipa més
- Quan hi ha poc pa, escudella’t* primer, que la vianda ho pagarà (*distribuir sopa, escudella, brou, etc., posant-ho en les escudelles o els plats)
- Ni escudella sense tall, ni amanida sense ceba, ni salsa sense all
- A les taules ben parades, qui no menja escudella no menja faves
- En fer l’escudella es veu la triadella * (*triadissa, acció de triar entre molts)
- Alimenta més una escudella que una bona costella; però, si pot ser, l’escudella i la costella
- Amb l’escudella beu una vegada, dues amb el peix i tres amb la carn
- Amb l’escudella beu-hi vi i no et faci por el morir
- Després de l’escudella i la carn d’olla hi ha els entrants (plats de més a més)
- El porc mort en lluna vella fa dolenta l’escudella
- En escudellar veuràs qui et vol bé i qui et vol mal
- Pa eixut i escudella reposada treuen l’hoste de casa
- Sopa poc, dina molt i menja escudella i viuràs com una vedella
- Escudella d’esquirol cura diarrea
- L’escudella és bona per al cos i per a la butxaca
- La menta no pot mentir: l’escudella fa pair
- A l’escudella i pitança* bufar-la és mala criança (norma de comportament) (*ració de menjar que es dóna en els establiments de beneficència)
- A taules ben parades qui no menja escudella no menja faves
- Escudella amb forquilla
- Escudella amb mitja polla vol gran olla
- Escudella amb pa, menjar de frare
- Escudella ben bullida a tothom convida
- Escudella clara, per rentar la cara
- Escudella de gallina els morts ressuscita
- Escudella de moltó, escudella de senyor
- Escudella de tota carn, olla podrida
- Escudella de tripes, ben te’n repiques
- Escudella de vint-i-nou bulls feta de pressa i sense carn
- Escudella endevinada a qui no agrada
- Escudella espessa cura la cabeça
- Escudella i vi fan bon sagí
- Escudella massa bullida, perd sentida
- Escudella per dinar i per sopar acaba per cansar
- Escudella que bull massa, carabassa
- Escudella reposada és la millor menjar menjada
- Escudella rescalfada que se la mengi la criada
- Escudella rescalfada, per al gat o per a la criada
- Escudella sense ceba, ballada sense flabiol (quan falta l’element principal)
- Escudella sense col no val un caragol
- Escudella sense gallina, per a la meva veïna
- Escudella sense porc no val molt ni poc
- Escudella sense porc no val molt ni poc; escudella amb porc, vedella i gallina, la millor medecina
- L’escudella al migdia or, al vespre plata i l’endemà mata
- L’escudella, ben bullida i ben humida
- L’escudella canta tempera el ventre
- L’escudella de llenties aclareix el cervell i no te’n rigues
- L’escudella de pagès atipa i saps què és
- L’escudella de pagès és el plat que atipa més
- L’escudella es fa sola
- L’escudella fa bon ventre
- L’escudella i la carn d’olla omple la garjola* (*fam/ventre)
- L’escudella manté el cos i la butxaca
- L’escudella per dinar, menjar bo i sa; l’escudella per al vespre tira-la per la finestra
- L’escudella sense espumar*, molta brutícia hi ha (*per escumar: treure l’escuma a un brou)
- La bona escudella infla la mamella
- Molta verdura i poca carn, escudella per matar de fam
- Ni escudella de congre sense porro ni graells, ni herència de tutors sense trampes ni consells
- Ni escudella rescalfada, ni donzella festejada
- Ni escudella rescalfada, ni promesa conciliada
- Ni escudella sense tall, ni amanida sense ceba (o pebre), ni bona salsa sense all
- No remenis l’escudella encara que es cremi
- Olla sense sal, escudella sense ànima, taula sense menjar
- Per un cigró no es perd l’escudella
- Qui escudella d’altres espera no la pot menjar sencera
- Qui escudella d’altri espera freda se la menja/Qui escudella d’altri espera, la menja freda
- Qui ha d’esperar un altre menja l’escudella tard i dolenta
- Qui no li agradi l’escudella bona no és home ni dona
- Qui no menja escudella no està gras
- Qui no menja escudella no menja fregit (per induir els infants a menjar)
- Bon vi i bona escudella i que treballi qui em ve al darrere
- Qui veu amb escudella, quan es mor no beu amb botella (per reprovar de beure vi amb l’escudella)
- Tot és bo el que l’olla cou
- Amb bons talls es fa bona olla
- Bona olla, bona sobra
- L’olla sense cap patata, escudella de beata
- Bou i moltó, olla de senyor
- Gallina, bou i moltó és olla de senyor
- Com més ranci, més bona olla
- L’olla, ben reposada
- La carn d’olla, de carn; la de cols i trumfes, adéu-siau