Què és el terra d’Escudella?

Et trobes a la pàgina web del Terra d’Escudella. Si no ens coneixes et deus preguntar què és això del Terra d’Escudella. Doncs bé, és un bar i un restaurant que es troba a la vila de Sants, i el portem la mateixa gent que s’havia encarregat del bar de l’antiga Associació Cultural Arran.

L’objectiu de les persones que el tirem endavant és doblement ambiciós. D’una banda, volem posar a l’abast de tothom la rica cultura gastronòmica dels Països Catalans i treballar en comú per la recuperació d’aquelles tradicions que s’hi relacionen, a través del menjar, la beguda i les festes populars. Un espai d’oci, sí, però que, d’altra banda, serveixi també per a l’intercanvi i la difusió d’idees i iniciatives que tenen lloc al barri, a la ciutat, arreu dels Països Catalans per tal de remoure consciències. En aquest aspecte, el Terra d’Escudella es declara rotundament d’esquerres i fermament compromès amb l’alliberament nacional.

Per a ser coherents amb la nostra ideologia, el 2015 ens vam constituir en cooperativa de treball i membre de la Federació de Cooperatives de Catalunya, perquè creiem en les eines col·lectives per arribar més lluny. Va ser una acció meditada que ens ha obert un gran horitzó i, encara ara, no parem d’aprendre i d’enxarxar-nos amb altres iniciatives.

A través de projectes similars arreu dels Països Catalans ens vam integrar a la Xarec de la mà de Pam a Pam, el mapa col·laboratiu de l’economia solidària.

La Xarec té com a principi bàsic la intercooperació i treballa activament per un model sostenible i responsable de turisme i hostaleria, envers la dinàmica de la precarització laboral.

Per tot això, el Terra d’Escudella vol ser un punt de trobada per a totes aquelles ments inquietes que volen aplegar desacomplexadament lleure, diversió i compromís polític i social.

Esperem que gaudiu de la visita virtual al nostre projecte a través de la pàgina web i, si encara no ho heu fet, que no dubteu a venir-nos a conèixer!
VIDEO: Transformació a cooperativa · Aracoop 2017

Què vol dir Terra d’Escudella?

És el nom amb què es designa gastronòmicament el Principat. Així com el País Valencià és conegut per ser una terra d’arrossos, Catalunya és coneguda per les seves escudelles, tot i que també se’n fan a Mallorca.

Terra d’escudelles (en plural) era una mena de sorra que s’utilitzava per netejar els estris de cuina, entre els quals hi havia l’escudella. L’escudella és la cassoleta de fang en què es menjava aquest plat, que per extensió passà a denominar-se així.

També és un color, que pren el nom de l’estri de cuina.

A més, Terra d’escudella va ser el primer programa infantil en català emès per TVE, els dissabtes al matí des del 1977 al 1980.