Vins

vi.jpg

Els Països Catalans a través del vi

Per tal de potenciar un dels aspectes més rellevants i identificatius de la cultura gastronòmica catalana, us proposem un recorregut, a un preu assequible, per cada una de les denominacions d’origen vinícoles del Principat, més algunes d’altres punts dels Països Catalans que a poc a poc anirem incloent.

Es tracta d’una carta més o menys fixa que, per tal d’estar al dia, anirà variant en funció de les anyades i de les noves produccions.

 

Imatge de mostra

Vins negres

 • Bru de Verdú: ull de llebre i sirà, DO Costers del Segre
 • Gall Vermell: callet, fogoneu i mantonegre, DO Pla i Llevant – Mallorca
 • Lignum: cabernet sauvignon, garnatxa i carinyena, DO Penedès
 • Mas d’en Pol: garnatxa, sirà, ull de llebre i cabernet sauvignon, reserva 2003, DO Terra Alta    
 • Oriol: cabernet sauvignon, ull de llebre, garnatxa i carinyena, DO Empordà 
 • Prestige: sirà, garnatxa i carinyena, DO Costers del Rosselló
   • L’Alcalatén: garnatxa i cabernet sauvignon, Vi de la Terra de Castelló
   • Ca n’Estruc: sirà i cabernet sauvignon, DO Catalunya
   • Susel: cabernet sauvignon, reserva 2003, DO Conca de Barberà    
   • Gotim Bru: ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon i garnatxa, DO Costers del Segre
   • Abadal Cabernet Franc: cabernet franc i ull de llebre, DO Pla de Bages
   • Ònix: garnatxa negra i samsó, DO Priorat
   • Les Alcusses: monastrell, ull de llebre, merlot i sirà, DO València
   • Mas Vicenç: ull de llebre i cabernet sauvignon, DO Tarragona
    • Ses Nines: manto negre, cabernet sauvignon i sirà, DO Binissalem-Mallorca
    • Ànima Negra 2: callet, sirà, cabernet sauvignon, garnatxa i merlot, Vi de la Terra de les Illes Balears

     Vins blancs   

     • Original Muscat: moscatell, DO Pla i Llevant – Mallorca
     • Blanc de Serè: macabeu, parellada i chardonnay, DO Costers del Segre
     • Marfil: pansa blanca, DO Alella 

     Vins rosats   

     • Rosat de Llàgrima: merlot, DO Penedès    
     • Jané Ventura: ull de llebre i carinyena, DO Penedès
      • Cristiari d’Alòs: cabernet sauvignon i merlot, DO Costers del Segre

       Caves   

       • Llopart Reserva Brut Nature: xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay
       • Fontallada Brut Nature: macabeu i xarel·lo

       Les denominacions d’origen

        
       catalunya.jpg

        Catalunya

       Les varietats comunes conformen la identitat d’aquesta DO, que aplega bona part dels territoris de conreu de vinya del Principat que no pertanyien a cap denominació d’origen. La diversitat de varietats de raïm autoritzades afavoreix l’experimentació, tant en el camp com en el celler. Per això, la Catalunya és considerada una DO innovadora. S’hi elaboren vins negres potents, d’aroma franca i intensa i molt equilibrats.

        empord.jpg

       Empordà

        
       El mar i la muntanya formen un paisatge de duresa harmònica, on la vinya creix a menys d’un pam de terra per evitar que la tramuntana se l’endugui. El clima és mediterrani, amb influències de vents humits del sud i freds del nord, hiverns moderats i estius calorosos però temperats per les brises. La insolació és elevada i la pluviositat, notable. Els terrenys són pobres i àcids, amb bon drenatge i idonis per a la producció de vins de qualitat. Predominen els rosats, afruitats, frescos, moderats i molt gustosos; els negres són afruitats i lleugers, i els blancs són frescos i saborosos.

       costers.jpg

        

       Costers del Segre

        

       La DO Costers del Segre abasta terrenys de les comarques del Pallars Jussà, el Segrià, l’Urgell, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. El seu és el caràcter dels viticultors i la tecnologia de primera línia, moderna i innovadora. El contrast tèrmic del clima continental s’accentua amb una insolació elevada i una pluviositat escassa. Els negres són potents, equilibrats i estructurats.

       pla_bages.jpg

        

       Pla de Bages

        

        
       Al bell mig del Principat, a l’extrem oriental de la depressió Central, es troba una illa vinícola, el Pla de Bages. El microclima mediterrani de la muntanya mitjana, una pluviositat escassa i una oscil·lació tèrmica força acusada són idonis per al conreu de la vinya. Els sòls ondulats i pobres configuren la personalitat dels seus vins. El rigor climàtic comporta rendiments de raïm curts, però d’una qualitat excel·lent, mentre que les barraques de vinya, construccions en pedra seca, conformen el paisatge d’aquest territori. Els negres són afruitats i amb bona aroma.

       alella.jpg

        

       Alella

        

       A Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns sòls que permeten un bon drenatge i retenen la radiació solar. Un clima plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar. Els vins blancs són els més característics d’Alella, secs o dolços, elaborats amb una suma de varietats diferents. Són lleugers, perfumats i cristal·lins.

       conca_barbera.jpg

        

       Conca de Barberà

        

        
       L’abadia de Poblet i l’orde dels Templers constitueixen les arrels històriques d’aquesta zona de tradició vinícola. La comarca, envoltada de muntanyes i travessada pel riu Francolí, gaudeix d’un microclima mediterrani amb influència continental que provoca diferències de temperatura entre el dia i la nit. Els sòls estan formats per l’acció erosiva del riu. La frescor és la qualitat més rellevant dels vins de la zona i els negres són sedosos i suaus.

       priorat.jpg

        

       Priorat

        
       La climatologia del Priorat és brusca i extrema, amb oscil·lacions tèrmiques molt acusades entre el dia i la nit. La geografia d’aquesta zona és espectacular, amb feixes i costers de pendents tan pronunciats que cal construir-hi terrasses per al conreu de la vinya. Els sòls estan formats per pissarres que reben el nom de llicorelles. Sòl i clima provoquen uns rendiments de raïm molt baixos i doten els vins d’aquesta zona d’una personalitat molt singular, i són reconeguts amb la màxima menció de qualitat: la denominació d’origen qualificada. Els Priorat presenten una graduació molt elevada, d’aromes molt complexes, i són carnosos i rotunds.

       montsant.jpg

        
       Montsant

        
       La DO Montsant té un clima mediterrani i amb trets continentals, les precipitacions són escasses i hi ha oscil·lacions acusades de temperatura. En els sòls, predominen les terrasses brunes sobre pissarres, i també s’hi poden trobar llicorelles (un tipus de pissarra argilosa). Els ceps tenen un rendiment baix, una característica que fa molt preuats els vins d’aquesta zona. Els negres són vins de guarda.

       penedes.jpg

        

       Penedès

        

        
       Els terrenys són formats per petits pujols que s’enfilen des del mar fins a Montserrat, passant per petites valls de diferents rius. El clima és mediterrani, temperat, càlid i suau, amb notables oscil·lacions tèrmiques estacionals. La baixa pluviositat i l’elevada insolació contribueixen a fer del Penedès una zona òptima per al conreu de la vinya. La diversitat de vins és la característica més destacada del Penedès. Els blancs tradicionals són lleugers, aromàtics, alegres i amb poc cos i, en els darrers temps, s’ha augmentat notablement la producció de vins negres, que tenen cos, són sedosos, aromàtics i equilibrats.

       tarragona.jpg

        

       Tarragona

        

       El Camp de Tarragona i bona part de la Ribera d’Ebre formen l’actual DO Tarragona, una menció que, en el cas del vi, s’entronca amb l’establiment de l’Imperi Romà. Les bones condicions per al conreu de la vinya van incardinar aquesta zona amb la tradició vinícola. La banda meridional és plana i interior. La banda septentrional és de muntanya baixa, neix al mar i s’estén fins a la serralada Litoral. El clima és temperat, de caire mediterrani, sense canvis extrems de temperatura. La pluviositat és molt irregular, amb precipitacions concentrades a les primeries de la tardor.  Els vins negres són corporis, lleugers, càlids i carnosos.

       terra_alta.jpg

        

       Terra Alta

        

        
       Els turons i la depressió del riu Ebre formen un paisatge espectacular, on la vinya creix a les parts planes i a les fondalades de les valls seques. Es planta en terrasses naturals, protegides del cerç (vent del nord-est) i de la garbinada (vent del sud-oest) pels marges de pedra seca, en terrenys molt permeables que permeten un bon drenatge.  El clima és mediterrani amb una influència continental molt forta, les pluges són escasses i la insolació, forta. Predominen els vins blancs, que són potents i molt mediterranis, lleugers, amb paladar fi i de gust peculiar.

       valencia.jpg

        

       València

        

        
       La DO València està formada per 66 municipis. Aquesta àrea comprèn quatre subzones (Alt Túria, Clariano, Moscatell de València i Valentí), de clima mediterrani acusat amb forts aiguiats a l’estiu, tot i que la majoria de vinyes creixen a l’interior, on el clima és continental i les temperatures cauen bruscament a la nit. Els vins negres són vins de molt de color i cos, amb una acidesa mitjana.

       balears.jpg

        

       Vi de la Terra de les Illes Balears

        

       L‘àrea de producció del raïm i d’elaboració del Vi de la terra Illes Balears és el conjunt d’illes que formen l’arxipèlag que els dóna el nom. Els sòls, en general, són de perfil poc desenvolupat, rics en sediments calcaris i arenes silícies vermelles. El clima és una varietat insular del clima mediterrani: les temperatures són moderades, especialment les mínimes, i les precipitacions mitjanes anuals són molt heterogènies. Els negres són vins amb cos, potents, rics en tanins i aptes per a la criança.

       binissalem.jpg

        

       DO Binissalem-Mallorca

        
       La comarca de Binissalem-Mallorca està situada en ple centre de l’illa de Mallorca. La serra de Tramuntana o d’Alfàbia la protegeix dels freds vents septentrionals, originant un microclima benigne: mediterrani, amb estius secs i calorosos i hiverns curts. El relleu és suau i les vinyes estan situades a una alçada sobre el nivell del mar que oscil·la entre 75 i 200 metres. En l’elaboració dels vins hi ha d’intervenir com a mínim un 50% de la varietat manto negre, una varietat autònoma de Mallorca possiblement derivada de l’adaptació de la garnatxa a l’illa. El vi de raïm de manto negre és aromàtic, amb cos i d’alta graduació.

       cava.jpg

        

       Cava

        
       La DO Cava, encara que majoritàriament coincideix amb la DO Penedès, té una regió distribuïda per tot l’Estat espanyol. El cava és el vi escumós de qualitat produït en una regió determinada, elaborat segons el mètode tradicional del cava del Penedès (és a dir, la segona fermentació es produeix a la mateixa ampolla que arriba al consumidor). El 1972 es va constituir el primer Consell Regulador dels Vins Escumosos per regular la producció, l’elaboració i la denominació dels vins anomenats fins aleshores xampany i va arreplegar tots els cellers que en aquell moment elaboraven vins escumosos de qualitat, sense tenir en compte la distribució geogràfica.

       Tipus de cava segons la quantitat de sucre que conté

       Brut nature….. sense addició de sucre

       Extra brut……. fins a 6 grams de sucre per litre

       Brut……………… fins a 15 grams

       Sec……………….. entre 17 i 35 grams

       Semisec………… entre 33 i 50 grams

       Webs d’interès:

       Wikipèdia

       Diccionari del Vi

        

       fletxa amunt-ok